dureri de dinti la copii

Dureri de dinți la copii: cauze, remedii și prevenire

Dentiția nu este singura cauză a durerii de dinți la copii. Mult mai des, de fapt, durerile dentare la copii sunt cauzate de cariile dentare, care in Statele Unite afecteaza pana la 20% din populatia cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani.

Durerea de dinți poate fi foarte enervantă pentru copii, în special pentru cei mici, care încă nu sunt capabili să-și exprime disconfortul Motivele pentru care apare această tulburare sunt diferite: pot viza dentiția (când apar lapte sau dinții permanenți), apariția cariilor sau alte fenomene legate de igiena orală deficitară de aceea, după cum vom vedea, este important să avem grijă de dinți și gingii încă din primele luni de viață. 

Prin urmare, în acest articol vom aprofunda cauzele durerii de dinți la copii și vom explica care sunt remediile și soluțiile pentru a face față acesteia.

Cauzele și simptomele durerii de dinți la copii

Dinții , așa cum am menționat, nu este singura cauză a durerii de dinți la copii și, printre altele, nu este întotdeauna dureroasă De exemplu, să ne gândim la ce se întâmplă cu adulții când le ies molarii de minte: unii o descriu ca pe o experiență îngrozitoare, în timp ce alții nu suferă deloc. 

Dinții de lapte pot apărea încă de la trei luni, dar în majoritatea cazurilor apar în jurul lunii a șasea . În general, primii care ies sunt incisivii centrali, mai întâi cei inferiori și apoi cei superiori. Urmează incisivii laterali (după câteva luni) și, la intervale de patru-cinci luni, primii molari, caninii și, în final, în jurul vârstei de 2 ani, molarii doi (cei care preced molarii de minte). în structură) . Nu toți copiii îndeplinesc acest program; de fapt, de exemplu, unii pot avea caninii să apară primii. 

Apariția primilor dinți este așadar doar una dintre cauzele durerii de dinți la copii și poate genera: 

 • iritația gingiilor , care poate deveni umflată și roșie;
 • creșterea producției de salivă ; 
 • iritația pielii din apropierea gurii și a obrajilor, din cauza picurarii de salivă care, la rândul său, poate produce crăpare și roșeață. 

Bebelușii își pot manifesta disconfortul plângând , care uneori este greu de consolat și, în încercarea de a ameliora durerea gingiilor, își pot scărpina obrajii sau urechile și își pot mușca jucării sau suzete. Cu toate acestea, faptul că copilul pune obiecte în gură nu este neapărat un simptom al durerii de dinți . De altfel, trebuie reținut că explorarea orală este o fază foarte importantă a dezvoltării neuropsihologice a copilului, care descoperă cu gura arome, forme și texturi. 

Dureri de dinți la copii: carii

Copiii mai mari pot suferi dureri din cauza diverselor tulburări care afectează dinții, părțile osoase pe care se potrivesc sau gingiile. 

Potrivit unor studii, între 5 și 33% dintre copii au suferit de cel puțin o dată dureri de dinți . Lățimea acestui interval se datorează diferențelor socio-economice ale familiilor și țărilor examinate. În Anglia, de exemplu, un alt studiu a înregistrat că 7,6% dintre copiii de vârstă școlară au suferit de dureri de dinți în luna anterioară interviului, în timp ce în Brazilia cifra a crescut la 51,5%.

Cea mai frecventă cauză a durerii de dinți la vârsta preșcolară și școlară este cariile dentare . Doar pentru a vă face o idee cât de mult îi afectează această problemă pe copii, în Statele Unite s-a estimat că aproximativ 20% din populația cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani are cel puțin un dinte cariat . Dar ce este mai exact cariile dentare? Este degradarea dintelui cauzată de acizii produși de unele bacterii prezente în placa dentară, peliculă care se formează în aproximativ 24 de ore de la ultimul periaj.

Dacă dinții nu sunt curățați temeinic , placa moale devine tare și se transformă în tartru. O alimentație bogată în zaharuri favorizează creșterea bacteriilor care, prin pătrunderea în crăpăturile smalțului (stratul superficial), pot ataca mai întâi dentina (substanță dintre smalț, cimentul de la rădăcina dintelui și pulpă) și apoi pulpa dinților. Inițial nedureroase, cariile sunt identificabile prin inspectarea smalțului, care capătă o culoare galben-maro .
Odată ce pătrund în dentina, cariile se manifestă cu dureri dentare(inițial ingestia de băuturi sau alimente foarte calde sau reci este cea care declanșează disconfortul, apoi va fi și mestecat). Când inflamația afectează și pulpa vorbim de „pulpită”. In acest caz durerea dentara devine foarte intensa si persistenta .

O infecție care nu este tratată corespunzător și prompt poate degenera într-un abces dentar , care este o umflare a gingiei cu un punct galben superficial din cauza prezenței puroiului. Abcesul poate provoca durere continuă sau de mestecat și uneori febră . 

Printre cauzele care pot duce la durerea dentară la copii se numără și acumularea de placă sau tartru , care provoacă și inflamarea gingiilor (gingivita), care se manifestă prin durere, roșeață, umflare și sângerare în timpul igienei orale .
Mai rar, durerile de dinți la copii sunt cauzate de traumatisme , chiar cauzate de mușcătura de obiecte foarte dure, sau de uzura dinților din cauza bruxismului , adică scrasnirea dinților. 

Cauza durerii de dinți la copii se datorează rareori unor probleme care nu sunt direct legate de gură , și anume:

 • infecții ale urechii ;
 • sinuzită;
 • nevralgie de trigemen (durere facială din cauza unei defecțiuni a nervului al cincilea cranian, care se ramifică simetric atât la dreapta cât și la stânga în cap);
 • probleme cu articulatia temporomandibulara (care articuleaza osul mandibular cu osul temporal) sau cu muschii masticatori.

Cum să înțelegi dacă un copil are dureri de dinți?

Cum poți înțelege dacă copilul tău are dureri de dinți , având în vedere că este o experiență subiectivă și nu toată lumea are mijloacele să-și exprime disconfortul pe care îl simte?

Cuantificarea durerii poate fi importantă pentru a direcționa diagnosticul și pentru a stabili terapia adecvată. Din acest motiv există diverse scale , utilizabile de la 3 ani în sus, formate din fotografii sau imagini ale fețelor copiilor cu expresii de durere de intensitate crescândă. Copilului i se cere să arate fața care reflectă cel mai bine supărarea lui.

Înțelegerea dacă copiii mici au dureri de dinți este mai complexă. În aceste cazuri, este important să se respecte următoarele aspecte:

 • expresii faciale; 
 • orice modificare a somnului; 
 • nivelul de iritabilitate; 
 • frecvența plânsului și simplitatea cu care bebelușul poate fi consolat; 
 • mișcările corpului. 

Un copil care suferă poate fi foarte agitat sau, invers, prea tăcut și poate freca în mod persistent partea dureroasă sau zonele din apropiere.

Remedii si solutii pentru durerile de dinti la copii 

Există mai multe remedii pentru durerea de dinți la copii . Consumul de apă proaspătă sau consumul de smoothie-uri sau iaurt reci (eventual fără adaos de zahăr), precum și masarea ușoară a gingiilor cu degetele sunt toate soluții valabile pentru durerile de dinți la copii , chiar și la cei mai mari. Gelurile și cremele de aplicat pe gingiile dureroase sunt de o eficacitate îndoielnică : datorită salivației abundente, de fapt, aceste substanțe sunt eliminate rapid de sugari. 

Absolut nerecomandate , deoarece sunt ineficiente si periculoase din cauza riscului de ingerare sau strangulare, sunt colierele si bratarile din chihlimbar , materiale care, conform unor traditii populare, daca sunt mestecate ar ameliora durerile de dentitie.
Dacă copilul este foarte deranjat sau are dureri, poate fi necesar să se recurgă la analgezice , care trebuie administrate numai la recomandarea medicului pediatru . O durere de dinți care persistă mai mult de două-trei zile trebuie evaluată de medicul sau dentistul dumneavoastră, care va verifica cauzele și va putea oferi terapiile adecvate. 

În cazul în care durerea dentară derivă din una sau mai multe carii , acestea trebuie tratate de un specialist, care va îndepărta țesuturile alterate și va repara partea deteriorată. Dacă infecția nu este tratată, se poate răspândi și la gingii și apoi la os. În acest caz, dintele riscă să se uzeze până la punctul în care va trebui să fie extras .

Pierderea prematură a dinților de lapte nu trebuie subestimată, deoarece poate duce la mișcarea altor dinți și, astfel, poate împiedica apariția „succesorilor”, adică a dinților permanenți. 

Cum să prevenim durerea de dinți?

Unul dintre comportamentele care îi expune cel mai mult pe copiii mici la formarea cariilor este obiceiul de a adormi cu o sticlă care conține lapte sau suc de fructe. În general, limitarea aportului de zahăr este o regulă de bază bună pentru a vă menține dinții sănătoși. 

Igiena orală , sau curățarea minuțioasă a dinților, este primul și cel mai important mijloc de prevenire a durerii de dinți la copii. La sugari este suficient să treceți un tifon pe gingii dimineața, după prima hrănire și înainte de a fi așezați la culcare pentru noapte. În schimb, primii dinți trebuie curățați cu o periuță de dinți moale , întotdeauna de două ori pe zi.

Folosirea pastelor de dinți potrivite pentru copii ajută la menținerea dinților sănătoși. Controalele periodice la stomatolog sunt importante pentru a identifica cariile din timp și pentru a interveni înainte ca acestea să progreseze. 

Prevenirea și tratarea durerii de dinți înseamnă îmbunătățirea calității vieții copilului dumneavoastră. Trebuie avut în vedere, de fapt, că durerile dentare afectează negativ calitatea somnului, alimentația, capacitatea de concentrare la curs, de a face temele și de a se angaja în activități sportive și recreative. 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *