Casa si Familia

 

Beneficiile dovleacului

 

Beneficiile dovleaculuiDovleacul este considerat a fi originar din America Centrala. Seminte ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic. Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.

 

Dovleacul poate fi consumat:

 

copt sau sub forma de placinta;

 

crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;

 

inabusit in supe;

 

sub forma de decoct de seminte;

 

suc - folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.

 

 

Beneficiile dovleacului:

 

Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si

 

betacaroten. Datorita antioxi-dantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare. Betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange. Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A.

 

Dovleacul este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii.

 

Dovleacul are un continut mare de vitamina A, vitamina C si vitamina E. Cu 7384 mg pe 100 g, este una din legumele familiei cucurbitacee cu cel mai inalt nivel de vitamina A, furnizand aproximativ 246% de RDA. 100 g de dovleac asi-gurand 70% din necesarul zilnic de vitamina A.

 

Vitamina A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice.

 

Dovleacul este o sursa de liteina si zeaxantina, doi antioxidanti din familia carotenoidelor.

 

Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a

 

dezvolta tumori canceroase.

 

Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9). In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare. Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului. Zeaxanthin este un antioxidant natural care filtreaza razele UV (ultra- violet) in macula lutea in retina ochiului. Astfel, ajuta la protejarea de "boala maculara legata de varsta" (BMLV) la oamenii batrani.

 

Este de asemenea o sursa bogata de vitamine din grupul B – complex precum folati, niacin, vitamina B6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic, precum si minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.

 

100 g de seminte de dovleac furnizeaza:

 

559 kal

 

30 g de proteine

 

110% RDA de fier

 

4987 mg de niacin (31% RDA)

 

seleniu (17% RDA)

 

zinc (71%) fara colesterol.

 

100 g de dovleac contine:

 

Carbohidrati 4 g

 

Proteine 1 g

 

Fibre 1,3 g

 

Vitamina E 1,06 mg

 

Zinc 0,32

 

Magneziu 0,12 mg

 

Calciu 21 mg

 

Fier 0,8 mg

 

Betacaroten 2 mg

 

Vitamina C 9 mg

 

De la dovleac se folosesc aproape toate partile componente, fiind foarte bogat in vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul si au rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate. Contin lecitina si protide.

 

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, contin proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.

 

Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.

 

Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte (sa nu fie prajite) si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.

 

Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:

 

eliminarea parazitilor intestinali;

 

desfunda vasele de sange;

 

regleaza colesterolul;

 

stimuleaza activitatea rinichilor.

 

au efect energizant.

 

ajuta la buna functionare a rinichilor;

 

combate constipatia;

 

arde grasimile;

 

combate insomnia;

 

previne tulburarile de vedere;

 

benefic pentru functionarea muschiului cardiac;.

 

Incercati sa folositi dovleacul pentru supele de legume. Veti vedea ca rezultatul va fi unul extrem de

 

apreciat. De asemenea, poate fi foarte usor congelat in cazul in care nu aveti pofta de el. Atentie, daca suferiti de alergie la castraveti sau dovlecei se poate sa fiti alergic si la dovleac.

 

Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Multe creme hidratante si antirid contin extracte din dovleac. O masca pregatita din suc de dovleac si faina fac tenul mult mai moale si fin.

 

Consumati cat mai des dovleac si nu uitati de beneficiile acestuia.

 

Adauga un comentariu

Comentariile trebuie sa fie in legatura cu tema articolului. Nu sunt permise comentariile care contin expresii vulgare, obscenitati, injurii, etc.


Cod de securitate
Schimba codul



Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Magazin - categorii

Calendar ortodox



Curs Valutar BNR

Statistici

Vizitatori
70
Articole
78
Link-uri web
15
Număr afișări articole
214497

Avem 9 vizitatori și niciun membru online