Casa si Familia

 

Asezarea mesei

Asezarea meseiAsezarea tacamurilor
Regulile de baza pentru asezarea tacamurilor sunt:
1. Lingurile si cutitele se aseaza la dreapta fiecarei farfurii centrale, iar furculitele la stanga.
2. Tacamurile se aranjeaza intotdeauna in ordinea in care vor fi folosite, incepand de la exterior.
3. Furculitele se aseaza cu dintii indreptati in sus, iar cutitele se aseaza orientate cu partea taioasa spre interior.
4. Daca la sfarsitul mesei se servesc desert sau fructe care necesita cutite si furculite speciale, acestea se aduc odata cu desertul sau fructele respective.

  Aceste reguli se aplica la orice masa la care se sta pe scaun, indiferent de numarul de feluri de mancare din care se compune si indiferent cat de ceremonioasa este. Singura exceptie, intalnita destul de des, consta in asezarea linguritei si a furculitei pentru budinca deasupra farfuriei centrale, pentru a lasa cat mai mult spatiu pe masa. In acest caz, lingurita pentru budinca se aseaza deasupra furculitei, orientata cu coada spre dreapta, iar furculita de budinca trebuie indreptata in partea opusa.

Asezarea meseiAsezarea veselei si a paharelor
Farfuria pentru salata se aseaza la stanga farfuriei centrale. Celelalte farfurii este indicat sa se aduca la masa odata cu felurile de mancare.
Daca se serveste un singur fel de vin, paharul pentru vin se aseaza imediat deasupra varfului cutitului de carne. In situatiile cand exista mai multe feluri de vin, trebuie sa se puna cate un pahar pentru fiecare. Paharele pentru vin rosu sunt de regula mai mari decat cele pentru vin alb.
Un servet impaturit simplu se aseaza alaturi de pahare sau pe farfuria pentru salata. Daca se foloseste un servet pliat intr-o maniera complexa, atunci acesta se aseaza in mijlocul farfuriei centrale sau pe farfuria pentru salata.

Mesele de tip bufet
Se impacheteaza cate un cutit si o furculita intr-un servet si se aseaza in apropierea farfuriilor, pentru ca fiecare oaspete sa poata lua cate un tacam inainte de a ajunge la preparate. Linguritele si furculitele pentru desert se aseaza langa farfuriile pentru desert.

Adauga un comentariu

Comentariile trebuie sa fie in legatura cu tema articolului. Nu sunt permise comentariile care contin expresii vulgare, obscenitati, injurii, etc.


Cod de securitate
Schimba codulCos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Magazin - categorii

Calendar ortodoxCurs Valutar BNR

Statistici

Vizitatori
14
Articole
78
Link-uri web
15
Număr afișări articole
127057

Avem 4 vizitatori și niciun membru online